Duitse betonnen constructie "2" van de Eerste Wereldoorlog

Gemeente Kortemark

is deel van de bescherming als monument Twee Duitse bunkers

Typologiebunkers
DateringWO I
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Terrestdreef z.nr. Duitse betonnen constructie "2" van de Eerste Wereldoorlog (voor constructie "1", cf. Terrestdreef z.nr.), gelegen in de velden ten noordwesten van de Terrestdreef, op ca. 200 m van de andere constructie tegen een heuvelflank aan. De constructie ligt op ca. 3300 meter ten zuiden van Zarren, tegen de grens met de gemeente Houthulst, in een landelijke, heuvelachtige omgeving. Constructie "2" is noordelijker gelegen. De constructies zijn ook zichtbaar vanuit de Vlaestraat.

Bovengrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan van grosso modo vijf op zes meter. De randen van het dak zijn afgeschuind, evenals de hoeken van de constructie. Aan de noordzijde steekt vermoedelijk een vrij grote ingang, met ernaast een vensteropening.

Deze twee constructies maakten deel uit van de "Flandern II-Stellung". Op een Belgische stafkaart van 11 september 1917 is te zien hoe in de omgeving van deze twee overgebleven bunkers er oefenterreinen waren aangelegd voor Duitse troepen, evenals schietstanden, etc. De betonnen verdedigingswerken stonden tot ca. 1935 in een bosje, samen met nog 4 andere constructies, die evenwel afgebroken zijn.

Informatie Dhr. Jos Demaree.
INVENTARISATIE VAN RELICTEN UIT WO I IN DE WESTHOEK (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen, 2002-2006).
DEMAREE J., Een kwarteeuw Zarren. 1900-1925, Sint-Andries, 2002, p. 32, 56.

Bron: Vanneste P., Baert S. & Creyf S., Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeente Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Baert, Sofie & Vanneste, Pol