Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.
Mariakapel, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gelegen aan de erfoprit van de dieperin gelegen verbouwde hoeve, aan de rand van de naastgelegen akker. Op de opeenvolgende kaarten van het Militair Cartografisch Instituut (opmeting 1861 en de herziene kaarten van 1883 en 1911) is de kapel telkens aangeduid bij de erftoegang van de hoeve. Echter nog geen aanduiding op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). Kleine kapel op rechthoekige plattegrond onder licht overkragend zadeldak (mechanische pannen). Fel rode baksteenbouw met vooraan bakstenen plint. Verdwenen ijzeren kruisbekroning, zie beschrijving toestand in 2005. Rechthoekige opening onder betonnen latei; vernieuwde houten vleugelpoort. Zijgevel met rond venstertje.
Volgens de literatuur interieur met vlak houten gewelf en gemetst altaar met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes; altaar afgesloten van de bidruimte door houten hekwerk met ijzeren tralies.
DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Zarren, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, s.p.
Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)