Landhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gebouwencomplex

Beschrijving

U-vormig complex met geplaveide binnenplaats, gelegen in een beboomd landschap. Ten noordwesten, voormalige kasteelvleugel van 1780, begin 20ste eeuw gebruikt als school: ten zuidwesten en ten noordoosten, twee haakse rechthoekige vleugels met klasgebouwen. Ten zuidoosten, vlak afgedekt rechthoekig gebouw van baksteen met toiletten en andere aanhorigheden. Heden schrijnwerkerij. Rechthoekige hoofdvleugel van het dubbelhuistype met twee bouwlagen van negen traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), van 1780, aangepast in het vierde kwart van de 19de eeuw. Gecementeerd gebouw van baksteen op natuurstenen plint; gekorniste en geprofileerde cordons en kroonlijst. Vijf traveeën brede middenrisaliet onder driehoekig fronton met gedichte oculus met festoenen. Verlaagde segmentboogvensters en deur in vlakke gecementeerde omlijsting, opgenomen in register van doorlopende onder- en bovendorpels; lekdrempels. Achtergevel met zelfde ordonnantie. Geschilderde zijtuitgevels.

Interieur met stucplafond en marmeren schouw uit het vierde kwart van de 18de eeuw.

Klasgebouwen met één bouwlaag van zeven traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Bakstenen gebouw met segmentboogvormige muuropeningen. Blinde gecementeerde achter- en zijgevels. Linkervleugel met zijpuntgevel aan de straatkant met rondboognis in omlijsting van siergevelsteen met kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de zeven weeën.

• DHANENS E., Aanwijzende fotografische inventaris van het Belgisch patrimonium voor kunst en geschiedenis, Canton Aalst, Archives centrales et laboratoires, Brussel, 1950, p. 16.
  • LEMAIRE R.M., persoonlijke notities.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle