Hoeve Ark van Zarren

Beschrijving

Hoeve de "Ark van Zarren" (recente naamgeving). Lindes en ijzeren hekken bij de erftoegang, meidoornhaag. Als site met L-vormige opstelling van losse bestanddelen, omgeven door ruime boomgaard reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1827). Bij de mutatie van 1870 wordt onder meer een bakhuis gebouwd. Het huidige gebouwenbestand dateert uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920, de 19de-eeuwse opstelling werd echter grotendeels behouden.

Losse geelbakstenen bestanddelen onder zadeldaken (rode mechanische pannen, geknikte dakoverstek), L-vormig rondom het erf gegroepeerd. Typerend voor de wederopbouw met regionalistische inslag zijn onder meer de tuitgevels met aandaken en vlechtingen.

Ten westen van het erf, boerenhuis met dubbelhuisopstand. Rechthoekige vensters onder latei en korfbogige ontlastingsboog. Korfboogdeur met bovenlicht. Houtwerk met gote en kleine roedeverdeling en luien vernieuwd, vermoedelijk naar oud model.

Ten zuiden van het erf, dwarsschuur met vernieuwde hoge schuurpoorten, getoogde en gewijzigde rechthoekige staldeuren en -vensters.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zarren, 1870/ 42, 1957/ 75.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie