erfgoedobject

Mariakapel bij de Couchezmolen

bouwkundig element
ID
91465
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91465

Juridische gevolgen

Beschrijving

Mariakapel bij de "Couchezmolen" en de molenaarshoeve. De kapel is bereikbaar via brug over de gracht. Geelbakstenen kapel, als dusdanig niet aangeduid op historische en actuele kadasterplannen. De geelbakstenen opbouw van de kapel laat vermoeden dat ze dateert uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, mogelijk uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920.

Kapel op rechthoekige plattegrond, met driezijdige sluiting. Zadeldak (leien), uitkragende baksteenband onder de goot. Puntgevel met afboordende baksteenfries, ijzeren kruisbekroning. Hoekpilasters en het gevelveld afboordende baksteenfries. Spitsboogportaal onder rollaag, witgeschilderde vleugelpoort. In de zijgevels, spitsboogvenstertjes op afzaat, bewaard witgeschilderd houtwerk met roedeverdeling.

Interieur: houten gewelf met ribben. Bidruimte van het altaar afgesloten door ijzeren hekwerk met voluutversiering. Eenvoudig altaar met beeld van Maria met kind.


Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Mariakapel bij de Couchezmolen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91465 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.