Lage dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lage arbeidershuizen

Beschrijving

Lage arbeidershuisjes (gelegen aan doodlopend straatje van het Zarrenplein). Op het primitief kadasterplan van circa 1827 worden op deze plaats reeds twee huisjes afgebeeld, nummer 3 eigendom van bakker Ludovicus Pybijser uit Klerken (Houthulst) en nummer 4 van slijter Jacques Desmet. Circa 1892 wordt nummer 4 vergroot. Nummer 3 wordt wellicht in dezelfde periode volledig herbouwd (zie registratie van "reconstruction totale" bij het kadaster in 1902 met opmerking "plus de 10 ans").

Nummer 4: gele baksteenbouw boven zwartgepekte plint, drie traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen onder strek, vernieuwd houtwerk. In de linker zijgevel sporen van verhoging.

Nummer 3: gele verankerde baksteenbouw boven zwartgepekte plint, drie traveeën onder lager zadeldak (rode mechanische pannen), aflijnende gootlijst. Rechthoekige muuropeningen onder houten latei en korfbogige ontlastingsboog. Vernieuwd houtwerk, luiken. Rechter zijgevel met getoogd venster.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zarren, 1892/2, 1902/2.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie