erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
91497
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91497

Juridische gevolgen

Beschrijving

Interbellumhoeve, opgetrokken circa 1936 voor landbouwer Eric Vandemaele, afgesloten van de straat door ligusterhaag. Losstaande parallelle volumes in oranjerode baksteenbouw aan weerszijden van het erf in grindverharding, erftoegang ten zuiden van de woning.

Aan de westzijde van het erf het boerenhuis, gescheiden van de straat door een smalle voortuin en toegankelijk via een ijzeren hek tussen betonpijlers. Eénlagig dubbelhuis van vijf traveeën onder mansardedak in mechanische pannen (nok parallel aan de straat). Straatgevel met rechthoekige muuropeningen onder betonlateien. Horizontale belijning door gecementeerde banden, dito plint met voegwerkimitatie. Authentiek houtwerk: schuiframen met bovenlicht in verticale roedeverdeling. Voordeur met rechthoekig bovenlicht in kleine roedeverdeling, deur met smalle beglazing. Gecementeerd plint. Noordelijke zijgevel met twee zoldervensters en getralied keldervenster.

Aan de oostzijde van het erf een landgebouw behelzende stal- en schuurgedeelten, onder overkragend zadeldak in mechanische pannen. Rechthoekige muuropeningen, betonlateien, metalen poorten en deuren. Aangebouwde betonplaten loods ten noorden.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1936/37.

Bron     : Santy P. & Devooght K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lendelede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL41, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Devooght, Kristien, Santy, Pieter
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91497 (Geraadpleegd op )