erfgoedobject

Hoeve ter Wilge

bouwkundig element
ID
91499
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91499
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve ter Wilge
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve "ter Wilge", met boerenhuis uit het begin van de 20ste eeuw, site opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.
Op de Ferrariskaart (1770-1778) komt nog geen bebouwing voor op deze plaats. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) komt reeds een alleenstaand volume voor, als boerenarbeidershuis of kleine hoeve met bijgebouwtje ten zuidwesten. In 1904 wordt de woning volgens kadaster volledig afgebroken en heropgebouwd. Mutatieschetsen vermelden het toponiem "Sloorehoek".

Erf in losse verharding, aan de noordzijde een boerenhuis met stal. Woonhuis van één bouwlaag en vijf traveeën in rode baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok haaks op straat). Getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk (T-ramen), natuurstenen onderdorpels. Centrale voordeur met tweeledig bovenlicht. Noordgevel met kleinere getraliede vensters, opkamer aan de westzijde. Aansluitende stal onder lagere nok aan de oostzijde. Loods aan de zuidzijde van het erf.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1904/1.

Bron     : Santy P. & Devooght K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lendelede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL41, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Devooght, Kristien, Santy, Pieter
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve ter Wilge [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91499 (Geraadpleegd op )