Bosmolenhoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Bosmolenhoeve

Hoeve bestaande uit een boerenhuis met minstens 18de-eeuwse kern en 19de-eeuwse landgebouwen.

Op een 18de-eeuwse kaart van de heerlijkheid Meulewalle weergegeven als boerenhuis met haaks landgebouw ten oosten. Op de Ferrariskaart (1770-1778) aangeduid als vier volumes rondom een erf, boerenhuis en stal reeds met de huidige inplanting. De schuur wordt nog niet weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1847). In de jaren 1970 wordt ten westen van het oude boerenhuis een nieuw woonhuis opgetrokken. In de tweede helft van de 20ste eeuw wordt het oude boerenhuis voorzien van een nieuw gevelparement met aanpassing van de muuropeningen.

Losstaande hoevegebouwen in donkerrode baksteenbouw rondom een onverhard erf, de landgebouwen onder overkragende zadeldaken in Vlaamse pannen, met gekartelde bebording aan de langs- en zijgevels. Voormalig boerenhuis aan de noordzijde van het erf, verbouwd onder meer door toevoeging van nieuw gevelparement. Zijgevel van gedeelte onder lagere nok met bouwnaad en vlechtingen.

Parallel schuurvolume onder overkragend zadeldak, gelegen ten zuiden van het erf als 19de-eeuwse verbouwing van een ouder volume. Westelijke zijgevel met sporen van nokverhoging en verbreding van het volume aan de zuidzijde, confer bouwnaden met vlechtingen; tweezijdige steunbeer en gedichte asemgaten. Erfzijde met centrale schuifpoort met houten poortvleugels met klinket. Voormalig wagenhuis in het westelijke deel met later ingebracht ijzeren I-profiel en deels dichtgemetseld, waarboven twee getoogde laadluiken. Oostelijk stalgedeelte met getoogde stalvensters en -deurtjes (tweeledig).

Aan de oostzijde van het erf een noord-zuid georiënteerd stalvolume met veelvuldig gewijzigde muuropeningen, onder meer met centraal laadvenster onder haakse nok. Ten oosten van de hoevegebouwen een hoog bakhuis, heden fungerend als opslagruimte.

• Rijksarchief Kortrijk, Kerkarchief Harelbeke, nr. 1540 b: 3 kaarten heerlijkheid Meulewalle, ten noorden van de weg van Lendelede naar St.-Eloois-Winkel, 18de eeuw.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien

Aanvullende informatie

Het oude boerenhuis is grondig gerenoveerd. Het noord-zuid georiënteerde stalvolume aan de oostzijde van het erf is gesloopt.

• Google Maps, Streetview, Bosmolenstraat 5, Lendelede [online] (geraadpleegd op 14 december 2022).
  • Informatie meegedeeld door Intercommunale Leiedal (13 december 2022).