erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
91507
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91507

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistische burgerwoning, gelegen bij het begin van de Izegemsestraat.  In de 18de eeuw behoort de woning tot de bezittingen van baljuw Joannes Wallays. Ze wordt weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) als eigendom van notaris Charles Louis Wallaeys uit Lendelede. Vanaf het midden van de 19de eeuw is de woning eigendom van fabrikant Pieter Dassonville, handelaar in brandstoffen. Zijn vrouw baatte er een winkel in "ellegoederen" uit. Later vestigt er zich de winkel "De Welvaart". Recent eigendom geworden van de gemeente Lendelede.

Half vrijstaand breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder gewijzigd/vernieuwd zadeldak (nok parallel met Izegemsestraat, grijze natuurleien); vernieuwde kroonlijst. Gepleisterde en geschilderde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen met geriemde omlijsting en siersluitsteen met diamantkop, vernieuwd houtwerk (T-ramen), natuurstenen cordonlijsten en plint. Begane grond met imitatievoegwerk, drie rechterramen vervangen door twee grotere winkelruiten, zie restanten van de omlijsting in de borstwering. Verdiepte deuropening met paneelwerk op de dagkanten.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1895/3.
  • DELAERE J., VANDEWALLE R., Het dorpsplein en zijn bewoners, in Lethae, nr. 15, 2002, p. 3-26.

Bron     : Santy P. & Devooght K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lendelede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL41, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Devooght, Kristien, Santy, Pieter
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91507 (Geraadpleegd op )