Herberg 't Paradijs

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg 't Paradijs

Beschrijving

Voormalige herberg "'t Paradijs", 19de-eeuws laat- of neoclassicistisch pand met begane grond verbouwd tijdens het interbellum.
Literatuur vermeldt op deze plaats het voorkomen van het oude kosterijhuis, opklimmend tot de 17de eeuw. In 1705 wordt het huis in brand gestoken door Hollandse soldaten. In 1788 wordt vermeld dat het huis in puin is gevallen en moeilijk kan hersteld worden.

In 1838 wordt volgens kadaster door het Bureel van Weldadigheid op onbebouwd perceel een nieuwe woning opgericht, in erfpacht gegeven aan landbouwer Guillelmus Vandeputte. Omstreeks 1860 wordt er een herberg ondergebracht, "Het Paradijs" genoemd. Rond 1872 is het pand in erfpacht aan brouwer Ivo Remaut. In 1883 wordt het pand door het Armbestuur verkocht aan handelaar Frederic Callens. In 1909 is het pand met achtergelegen magazijn eigendom van brouwer Albert Nevejan, die er de herberg "Het Paradijs" verder uitbaat. In 1920 wordt de herberg gekocht door de Coöperatieve "Ons Eigen Brood". Er worden verbeteringswerken uitgevoerd en het pand wordt in gebruik genomen als lokaal voor het toenmalige Christen Werkersverbond (A.C.W.). Het huis bestond uit een café, kruidenierswinkel (later: "Welvaartswinkel") en vergaderzaal. Na de verhuis van de winkel wordt de benedenverdieping volledig als café ingericht. Tijdens de oorlog kan het café niet meer uitgebaat worden. In 1941 wordt de herberg verkocht aan de familie Verbeke.

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in Vlaamse pannen; houten gootlijst. Gepleisterde en geschilderde lijstgevel. Begane grond gewijzigd in het interbellum: parement in rode baksteen op natuurstenen sokkel, centrale verdiepte deuropening met twee kwartronde dagkanten, luifels boven de voordeur en als tussendorpel van de rechthoekige vensters, bovenlichten met fraaie geometrische glas-in-loodinvulling, betegelde onderdorpels, beglaasde voordeur met geometrisch traliewerk. Bovenverdieping vormt een uniform geheel met naastgelegen woning nummer 6: imitatievoegwerk en verdiepte gevelvlakken tussen de rechthoekige vensteropeningen op doorlopende cordonlijst. Houten schuiframen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1838/1, 1872/5, 1909/15.
  • DELAERE J., VANDEWALLE R., Het dorpsplein en zijn bewoners, in Lethae, nr. 15, 2002, p. 3-26.
  • VANDEWALLE R., Geschiedenis van het ACW Lendelede. Het lokalenbeleid van het Paradijs naar de Lindelei, Lendelede, 1997, p. 2-3.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien

De gevel is volledig geschilderd, het schrijnwerk is vernieuwd.