Neoclassicistische directeurswoning

Beschrijving

Neoclassicistisch woonhuis, volgens kadaster opgetrokken in 1899 voor linnenfabrikant Hendrik Combes uit Lendelede. Het naastgelegen magazijn of bedrijfsgebouw ten noorden is toegevoegd in 1920.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok evenwijdig met straat, mechanische pannen en leien); houten kroonlijst met per travee gegroepeerde vlakke consoles. Roodbakstenen lijstgevel met witbakstenen cordonlijsten, gepleisterde banden en gebruik van natuursteen voor de plint en de onderdorpels.

Segmentboogopeningen onder strek met alternerend gebruik van witte baksteen en omlopende geelbakstenen banden, nieuw schrijnwerk. Natuurstenen trap (twee treden). Rechthoekig dakvenster met geriemde omlijsting geflankeerd door voluten, verdwenen fronton. Aan de noordzijde aangebouwd magazijn met rechthoekige schuifpoort en gepleisterde gevel met voegwerkimitatie.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1899/11.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien