Fabriekswoning van de firma Combes

Fabriekswoning van de firma Combes, opgetrokken rond 1940 en onder meer ingericht met burelen.

Historiek

In 1901 wordt een bestaande woning die minstens opklom tot de eerste helft van de 19de eeuw, eigendom van de Zusters van Liefde uit Lendelede, vergroot door toevoeging van een achterliggend werkhuis. In 1898 was reeds een naastliggend magazijn opgericht, eveneens eigendom van de zusters, uitgebreid in 1901. Beide worden van in den beginne gebruikt door Henri (of Hendrik) Combes. In 1913 wordt het magazijn door Hendrik Combes gekocht en omgebouwd tot "lijnwaadfabriek", later vermeld als "juteweverij". In 1934 wordt de fabriek door de familie Combes gedeeltelijk herbouwd en vergroot, ook het naastliggend pand wordt opgekocht en het achterliggende werkhuis vergroot. In 1940 wordt de woning herbouwd tot de huidige toestand, en worden er burelen van het bedrijf Combes gevestigd. Bij de achterliggende werkhuizen wordt op de mutatieschets een fabrieksschouw afgebeeld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de productie onderbroken. In 1952 wordt PVBA Combes Gebr. gesticht, gespecialiseerd in juteweverij, appretuur en zakkenconfectie. In 1969 wordt de firma opgedeeld in C.D.Textiel/ Texmacom (bedrukken van jute- en polypropyleenzakken), gevestigd in een gedeelte van de oude bedrijfsgebouwen en Cojubel (verpakkingsweefsels), die zich vanaf 1989 verderop in de Heulsestraat vestigt.

Het naastgelegen fabriekspand en de achtergelegen bedrijfsgebouwen zijn afgebroken in het begin van de 21ste eeuw, om plaats te maken voor woningen. Een rij van 13 opeenvolgende sheddaken tussen Steckenbornpad en de Winkelsestraat vormen het laatste restant van het textielbedrijf.

Beschrijving

Half vrijstaande woning van twee bouwlagen in gele langwerpige baksteenbouw met afgeronde hoek, onder half schilddak in roodgeglazuurde mechanische pannen. Overkragende gootlijst, aan de straatzijde met opgaande muurdammen die daar overheen lopen. Rechthoekige muuropeningen onder simili lateien, natuurstenen onderdorpels. Houten vleugeldeur met rechthoekig bovenlicht, met getraliede beglazing (rankwerk). Verdiepte portiek met afgeronde dagkanten in de zijgevel.

• Archief Roger Vandewalle.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1914/8, 1934/20, 1940/11, 1947/11, 1950/20, 1951/49.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien