Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met de Kuurnsestraat. Neoclassicistisch burgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw, met ouder bijgebouw. Het bijgebouw langsheen de Kuurnsestraat gaat terug op een voormalige woning met wagenmakerij, reeds aangeduid op primitief kadasterplan (circa 1830) en eigendom van wagenmaker Martinus Deblauwe.

In 1912 wordt op de plaats van een vroeger bijgebouw het huidige woonhuis opgetrokken door de toenmalige eigenaar Jozef Dewulf, handelaar te Lendelede. De inrichting van de woning met diverse betegelingen gebeurde naar verluidt door een firma uit het Brusselse. Langsheen de Heulsestraat wordt aan het vroegere woonhuis nog een stuk aangebouwd (lage stalvleugel). In 1953 wordt de achterliggende loods opgericht. De woning met bijgebouwen is een tijdlang in gebruik als hoeve. Het naastgelegen ommuurde perceel ten zuiden is nog steeds in gebruik als boomgaard.

Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën in bruinrode baksteenbouw onder mansardedak in zwartgeglazuurde mechanische pannen en natuurleien (nok parallel aan de straat). Gescheiden van de straat door een verharde voortuin met laag geelbakstenen tuinmuurtje op breukstenen plint. Roodbakstenen lijstgevel met sierankers, op tweede bouwlaag het jaartal "1912" vormend. Geprofileerde houten kroonlijst op klossen. Gecementeerde plint met voegwerkimitatie, gebruik van arduin voor onderdorpels en trapje (één trede). Licht vooruitspringend middenrisaliet, naastliggende verdiepte muurvelden afgeboord met baksteenfries. Segmentboogopeningen waarin bewaard houtwerk: drieledige T-ramen met segmentbogige beglazing. Voordeur met neogotische briefpaneelvorm, getoogd bovenlicht met traliewerk aan de binnenzijde. Rechts daarvan een gietijzeren voetschraper.
Ten noorden van de woning een ouder eenlaags volume, op de hoek met de Kuurnsestraat, in roodbruine baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok evenwijdig met de Kuurnsestraat). Gedichte korfboogopening en vlechtwerk in de kopse gevel. Erfgevel met gedichte en vernieuwde muuropeningen. Oud woonhuis, thans gebruikt als opslag en garages. Op de gevel zitten verfrestanten van een oud reclamepaneel "PACHA". Straatgevel met kleine getoogde venstertjes, waarvan één bewaard met houten traliewerk.

Tussen het woonhuis en het bijgebouw wordt het achterliggende erf afgesloten door een lage stalvleugel en een ijzeren hek. Ten zuiden van de woning wordt de achterliggende boomgaard gescheiden van de straat door een lange tuinmuur in donkerrode baksteenbouw.

Interieur. Quasi ongewijzigd sinds de bouw. Behouden circulatie en ruimtewerking. Diverse kamers en salons met bewaarde inrichting, onder meer cement- of keramische tegelvloeren met florale motieven, tegellambrisering, eenvoudige marmeren schouwen. Binnendeuren in pitch pine. Plafonds met kooflijsten en rozetten. Zitkamer met één wand in kamerhoge lambrisering en ingewerkte kasten, rondom de marmeren schouw. Hall onder meer met lambrisering en panelen in marmerimitatie met vergulde omkadering. Onderbroken door een dubbele houten deur met groene beglazing, waarboven een spitsboognis met Heilig Hartbeeld. Tweede bouwlaag met vijf kamers, eveneens met cement- of keramische tegelvloeren en eenvoudige schouwtjes.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1890/37, 1913/9, 1953/73.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien

Aanvullende informatie

Van het burgerhuis zijn de houten kroonlijst op klossen en het schrijnwerk vervangen. Het ouder eenlaags volume langs de Kuurnsestraat en de lage stalvleugel tussen het woonhuis en het bijgebouw zijn verdwenen.

• Informatie meegedeeld door Intercommunale Leiedal (13 december 2022).