erfgoedobject

Villa Rodemont

bouwkundig element
ID
91529
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91529

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Rodemont
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

"Villa Rodemont", alleenstaande woning met cottage-invloeden, volgens kadaster opgetrokken in 1911 in opdracht van Leopold Declercq-Debal uit Roeselare. Volgens literatuur opgetrokken in opdracht van Constant Vandemoortele. Bij de bouw van de villa wordt wordt een dikke kleilaag aangetroffen, die aanleiding geeft tot de oprichting van de steenbakkerij Vandemoortele in 1914. Wordt gerenoveerd op het moment van opname (2008).
Vrijstaande woning van één bouwlaag onder vernieuwd schild- en zadeldak (nok parallel met straat). Aan de straatzijde een houten vijfzijdige erkeruitbouw op bakstenen basis. Getoogde muuropeningen onder strek met alternerend gebruik van witte baksteen, thans veelal doorgetrokken naar onder. Witbakstenen banden. Overhoekse steunberen op de hoeken, gebruik van natuursteen voor de hoekblokken. Gecementeerde plint met voegwerkimitatie. Haakse puntgevel met rondboogvenstertje, vakwerkimitatie en bebording.
Aan de zuidzijde een traptorentje op vierkant grondplan met leien tentdak, spitse dakvenstertjes met bebording. Geleed door natuursteenbanden, kleine rechthoekige muuropeningen. Verbouwd bijgebouw ten westen.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1912/8.


Bron     : Santy P. & Devooght K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lendelede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL41, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Devooght, Kristien, Santy, Pieter


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa Rodemont [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91529 (Geraadpleegd op 16-05-2021)