Dorpswoning van 1924

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning van 1924

Beschrijving

Woning opgericht in 1924 in opdracht van Eligius Dumoulein - Dekyvere en Amandus Foulon - Dumoulein, beiden (vlas)handelaars te Lendelede. In 1904-1905 wordt op het achterliggende perceel door de firma Dumoulein-Foulon al een "stoomvlasfabriek" opgericht, volgens kadaster in 1914 vergroot met een roterij (volgens literatuur reeds in 1908). De roterij bestond uit vijf rootputten die deels ondergronds waren gebouwd en later met een kap afgedekt. In 1938 werden de zwingelmolens vervangen door een zwingelturbine. In mei 1940 brandt het bedrijf af, korte tijd later wordt het heropgebouwd. In 1958 sluit de vlasfabriek de deuren. De vlasfabriek, nog met fraaie fabrieksschouw, wordt op het einde van de 20ste eeuw afgebroken om plaats te maken voor een supermarkt. De stoommachine "Konstruktie Denobele, Nolet en Bracq" is overgebracht naar Harelbeke (Firma Vyncke).

Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen (nok evenwijdig met straat). Getoogde muuropeningen met bewaard schrijnwerk (schuiframen begane grond, T-ramen tweede bouwlaag), bovenlichten van voordeur en rechterbenedenvenster met roedeverdeling en centrale ruitvorm in gele beglazing. Nieuwe lijstgoot; arduinen plint, onderdorpels en trap (drie treden).
Achtergelegen roodbakstenen vlasschuur (nummer 109) onder stomp zadeldak. Rechthoekige centrale kopse poortopening met bovenliggende rondbogige gevelkapel.

• Archief Roger Vandewalle.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1926/27.