erfgoedobject

Samenstel van dorpswoningen

bouwkundig element
ID
91541
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91541
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Rijksweg nummer 4. Samenstel van twee woningen uit het begin van de 20ste eeuw, gewijzigd in 1962.

In 1904 wordt een rij van vier kleine huisjes of "kortwoonsten" afgebroken. Eigenaar Camiel Maes, timmerman te Lendelede, laat rond 1906 een samenstel van twee nieuwe woningen optrekken, met achtergelegen bijgebouwtjes. Bij de aanleg van de Rijksweg in 1962 wordt de zuidelijke woning gedeeltelijk afgebroken en voorzien van een nieuwe straatgevel, gericht naar de Rijksweg. De woningen zijn opgenomen tijdens veldwerk de dato 12/03/2008, maar inmiddels gesloopt.

Donkerrode baksteenbouw van één bouwlaag onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel aan de straat), houten kroonlijst. Witgeschilderde straatgevels met gepekte plint, aan de zijde van de Ingelmunstersestraat bestaande uit drie traveeën met getoogde muuropeningen, witgeschilderd houtwerk en luiken, afgeboord door muizentand. Puntgevel aan de Rijksweg met rechthoekige muuropeningen en centrale segmentbogige vleugeldeur waarboven een vensterdeur met fronton.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1905/3, 1906/4.

Bron     : Santy P. & Devooght K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lendelede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL41, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Devooght, Kristien, Santy, Pieter
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Samenstel van dorpswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91541 (Geraadpleegd op )