Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Voormalige onderpastorie, thans pastorie, volgens kadaster opgetrokken circa 1935 in opdracht van de vzw "Zusters van den Heilige Vincentius à Paulo" uit Lendelede. Vanaf 1964 wordt de bestaande onderpastorie als pastorie gebruikt, wanneer de oude pastorie in de Heulsestraat wordt ingericht als tehuis "Lommerweelde".

Woning van twee bouwlagen in langwerpige gele baksteenbouw op roodbakstenen plint, op L-vormig grondplan onder zadel- en schilddak in mechanische pannen; overkragende gootlijst. Gescheiden van de straat door een voortuintje met lage bakstenen tuinmuur en buisleuning. Rechte muuropeningen met witgeschilderd houten schrijnwerk, op zwartgeglazuurde betegelde onderdorpels. Vooruitspringende linkertravee met driehoekig venster in de geveltop. Daarnaast de centrale portiek met bakstenen hoekpijler met bolbekroning, bovenliggend balkon met buisleuning. Eenvoudige voordeur met beglazing in abstract-geometrisch glas-in-loodpatroon. Op de gevelhoek bij de portiek twee kleine venstertjes met dito glas-in-loodinvulling, van elkaar gescheiden door hoek in zwarte geglazuurde tegeltjes. Op de zuidwestelijke hoek een beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind onder ronde luifel. Lagere garage aangebouwd ten zuiden.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1935/7.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien