erfgoedobject

Dorpswoningen met bedrijfsgebouw

bouwkundig element
ID
91557
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91557
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Huizenrij van drie woningen, onder meer het voormalig "Café Sport". Gebouwd rond 1872 in opdracht van wagenmaker Jan Desiré Vanloosfeldt, ter vervanging van een ouder volume dat al voorkomt op het primitief kadasterplan (circa 1830). Linker huis met bakkerij en wagenmakerij, rechter huis als woning. Het rechter huis is vanaf 1874 in gebruik als magazijn, vanaf 1887 terug als woning. Het linker huis wordt in 1888 in twee woningen gesplitst. In 1910 worden de woningen door timmerman Camiel Descheemaker gedeeltelijk gereconstrueerd, vermoedelijk aan de achterzijde. Ten noorden van de woningen worden twee langwerpige bedrijfsgebouwen opgericht, vermoedelijk als timmerateliers. Sedert 1924 is nummer 7 in gebruik als café. Roodbakstenen volume van twee bouwlagen en in totaal acht traveeën onder zadeldak in mechanische pannen, nieuwe gootlijst. Tweede bouwlaag met licht getoogde muuropeningen met nieuw schrijnwerk (kunststof). Stervormige gevelankers. Begane grond verbouwd tot winkelpuien, bij nummer 3 recent, bij nummers 5-7 vermoedelijk uit het interbellum: grote rechthoekige muuropeningen met donkerblauwe betegeling, afgeronde tussenstijl met gele tegeltjes. Bij nummer 7 het restant van een naamkader.

Achter nummer 3 een groot roodbakstenen bedrijfsgebouw van twee bouwlagen onder mansardedak in mechanische pannen (nok haaks op straat).

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1872/7, 1887/3, 1889/6, 1911/5.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lendelede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL41, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De gevel van huisnummer 3 werd grondig verbouwd. Ook het achterliggende bedrijfsgebouw werd verbouwd met verlies van erfgoedwaarde. De ensemblewaarde van het geheel ging verloren.

  • Informatie meegedeeld door Intercommunale Leiedal (13 december 2022).
  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen (2023).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoningen met bedrijfsgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91557 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.