Burgerhuis in art-decostijl van 1933

Beschrijving

Art-decowoning, opgetrokken voor bakker Hendrik Vansteenkiste-Lagae in 1933, ter vervanging van bestaande bebouwing. In 1943 wordt een klein aanpalend huis in de tuin afgebroken. Aan de oostzijde naast de woning leidt een wegeltje naar 't Gangske.

Half vrijstaand dubbelhuis van vijf/ drie traveeën onder mansardedak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel aan de straat, nieuwe dakvlakramen), houten kroonlijst op klossen. Straatgevel in rode langwerpige baksteenbouw, traveeën op de tweede bouwlaag gescheiden door lisenen; natuurstenen onderdorpels en gesigneerde plint: "O.VANDERHAEGHE / ARCHITECT / WEVELGHEM". Centrale oplopende voordeurtravee uitstijgend tot boven de kroonlijst; portiek met betegelde dagkanten, houten beglaasde vleugeldeur met horizontale houten roeden, onder luifel en rechthoekig bovenlicht. Dito muuropeningen onder simililateien, onder meer drieledige vensters op tweede bouwlaag.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1933/9, 1943/20.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien