erfgoedobject

Burgerhuis van 1891

bouwkundig element
ID
91560
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91560
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1891
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Woonwinkelpand, opgetrokken in 1891 ter vervanging van twee oudere woningen, in opdracht van Theophiel Vanden Broucke-Laga, winkelier te Lendelede. Met haaks achterhuis langsheen het flankerende steegje. In 1901 laat deze de woning en het achterhuis opdelen in vier wooneenheden, later opnieuw herenigd. In 1948 wordt voor Apotheek Vanderhaeghen de begane grond van de woning aangepast en van een nieuwe winkelpui voorzien, naar ontwerp van architect Emiel Allewaert uit Izegem.

Half vrijstaand bakstenen volume van zes traveeën onder zadeldak in mechanische pannen. Witgeschilderde straatgevel met nieuwe gootlijst, getoogde muuropeningen met nieuw schrijnwerk (kunststof), met uitzondering van het venster in de voorlaatste travee van de begane grond: houten T-raam met fraai vormgegeven naald. Gebruik van natuursteen voor de cordonlijsten, trap (twee treden) en de naoorlogse winkelpui. Gepleisterde plint met imitatievoeg, bij de linkertraveeën vervangen door arduin. Centrale travee op de tweede bouwlaag met balkon met gietijzeren balustrade. Nieuwe zijgevel naast een steegje dat behoorde tot " 't Gangske".

  • Gemeentearchief Lendelede, Bouwvergunningen, 1948-1949.
  • Gemeentearchief Lendelede, Notulen van het schepencollege, 1891.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1892/4, 1901/5.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lendelede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL41, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis van 1891 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91560 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.