erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

bouwkundig element
ID
91571
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91571

Juridische gevolgen

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel of "Kapel van de Knok", gebouwd door de wijkbewoners van "De Knok" in 1979 ter vervanging van/ aandenken aan de Lourdesgrot van Jules Parmentier die in 1974 is gesloopt (zie Steckenbornpad).

Pijlerkapel in rode baksteenbouw onder zadeldakje in rode daktegels, ondersteund door consoles en geplaatst op een bredere basis en opgesteld tegen een bakstenen tuinmuur met voorliggend plantsoentje en kasseipad. In het metselwerk van de geveltop een kruisje in gesmoorde baksteen. Korfbogige beeldnis met beglaasde deur en beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, Heilige Bernadette en Onze-Lieve-Vrouw van Halle. Op de basis een zwartmarmeren plaat met opschrift: "KAPEL / O.L.VROUW VAN LOURDES / HEROPGERICHT DOOR HET / WIJKBESTUUR DE KNOK 1979 / INGEWIJD DOOR E.H. P. WULLEPIT".

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Lendelede, s.l., s.d, nr. 11.
  • DELAERE J., Geschiedenis van Lendelede tot 2000, Kortrijk, 2000, p. 427.

Bron     : Santy P. & Devooght K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lendelede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL41, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Devooght, Kristien, Santy, Pieter
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91571 (Geraadpleegd op )