erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Ruste

bouwkundig element
ID
91573
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91573
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Ruste of "Gheysens' Kapel", gelegen aan de erftoegang van een voormalige hoeve. 

De hoeve nog niet weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), wel op het primitief kadasterplan (circa 1830) als drie volumes in U-vormige constellatie rondom een erf, met het woonhuis aan de noordzijde. De kapel wordt er volgens kadaster opgetrokken rond 1860, door landbouwers Piccavet-Algoedt. In 1958 registreert het kadaster een 'vergroting' van de kapel, wanneer een nieuwe voorgevel wordt toegevoegd. De hoeve is grotendeels afgebroken circa 2000. Ten zuiden van het erf is een nieuw woonhuis gebouwd, bewaarde zijgevel van de schuur die voor het overige compleet is verbouwd.

Kapel in witgeschilderde baksteenbouw met gepekte plint, onder zadeldak in mechanische pannen (haaks op straat). Vernieuwde voorgevel in gele parementsteen met gebruik van bruine baksteen voor omlijsting, plint en afboording. Segmentbogige toegang met dubbele houten deur met spijlen en beglazing, waarboven een arduinen steen met opschrift: "O.L.VROUW TE RUSTE / BID VOOR ONS", met in de geveltop een gemetseld kruis in bruine baksteen. Zijgevels met halfcirkelvormige vensteropeningen met waaiervormige roedeverdeling.

Interieur. Gepleisterd tongewelfje en wanden. Gemetseld altaar met gebruik van dezelfde baksteen als de voorgevel, met beelden Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, Heilige Antonius van Padua en Heilige Jozef in rondbogige beeldnissen in de achterwand.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1881/38, 1958/65bis.
  • DEGRANDE V. s.d.: Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Lendelede, s.l., nummer 9.
  • DELAERE J. 2000: Geschiedenis van Lendelede tot 2000, Kortrijk, 425.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lendelede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL41, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Ruste [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91573 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.