Hoeve Ten Houtte

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ten Houtte

Beschrijving

Hoeve "Ten Houtte", opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw. Genoemd naar het leen "Ten Houtte", dat een achterleen was van "Cuerenbrugghe" of "ter Heule" in Kuurne, op zich een achterleen van het Hof van Meulebeke dat dan weer afhing van het leenhof van het Oud Kasteel van Kortrijk. De hoevesite is recenter: op de plaats waar in 1835 een samenstel van twee kleine woningen is afgebroken, wordt in 1875 een nieuw boerenhuis opgetrokken in opdracht van Vincent Debien, handelaar te Kortrijk. Kort daarna verschijnt ten zuiden het stal- en schuurvolume.

Hoeve bestaande uit losstaande witgeschilderde bakstenen hoevegebouwen op gepekte plint, onder zadeldaken in Vlaamse pannen. Parallelle opstelling rond het erf met losse verharding en grasperken, toegankelijk via ijzeren hekken. Ten noorden het boerenhuis van zes traveeën met getoogde muuropeningen, waarin nieuw schrijnwerk met luiken; arduinen onderdorpels, ronde gevelankers. Opkamer achter de linkertravee, zijgevel met getralied keldervenster en laaddeur.

Schuur en stal in elkaars verlengde. Schuur met ijzeren poort met klinket, onder ijzeren latei (I-profiel); wagenhuisgedeelte met beplanking en laadluik. Stal onder lagere nok, met dakoverkraging. Kleine hoge getoogde stalvensters en tweeledige staldeuren. Centraal laaddeurtje onder haakse nok. Aan de zuidzijde een aanbouw onder lessenaarsdak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1835/22, 1875/12, 1881/39.
  • DELAERE J., Geschiedenis van Lendelede tot 2000, Kortrijk, 2000, p. 160.