Gesloten hoeve Papejanshof

Beschrijving

Grote gesloten hoeve, gelegen in een zacht golvend, beboomd landschap, ten zuidwesten van de autosnelweg Oostende-Brussel. Witgeschilderde gebouwen van diverse volumes onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een grosso modo vierkante, gekasseide binnenplaats, onverhard in het midden. Ten westen, rechthoekige inrijpoort opgenomen in de stalvleugel. Ten zuidoosten, boerenhuis van het enkelhuistype met anderhalve bouwlaag van vijf traveeën onder gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met klokkenruiter, in kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, aangepast in de 19de eeuw. Aan erfzijde: segmentboogvormige muuropeningen. Benedenvensters met arduinen lekdrempels; halfronde vensters met doorlopende onderdorpels. Overluifelde deur met arduinen trappen. Bakstenen achtergevel met zelfde ordonnantie. Links, in het verlengde van het boerenhuis, ijzeren veldpoort. Ten zuidwesten, stalvleugel en dwarsschuur met rechthoekige inrijpoort, noordwestelijke stalvleugel en wagenhuis, uit de 19de eeuw; aanpassingen onder zadeldaken op houten daklijstbalkjes; segmentboogvormige en rechthoekige muuropeningen onder houten lateien. Gietijzeren armpomp aan zuidwestgevel.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle