Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand van 1872

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, gelegen bij de erfoprit van Steenbakkershoeve. Opgericht in 1872 door de hoeve-eigenaars, de steenbakkers- en landbouwersfamilie Vandeputte.

Roodbakstenen kapel onder zadeldak in daktegels (nok schuin tegenover de straat), bekronend ijzeren kruis. Rondbogige houten vleugeldeur met kleine tralieopening, geflankeerd door pilasters, onder geprofileerde baksteenlijst. Ingewerkt gemetseld kruis in de geveltop tevens gekenmerkt door vlechtingen. Zijgevels met kleine spitse venstertjes met ijzeren roedeverdeling op natuursteendorpels.

Interieur met gepleisterde wanden en tongewelf, vloer in plavuizen. Hoog ijzeren altaarhek waarachter nis met beeld Onze-Lieve-Vrouw. Opschrift "O.L.V. VAN BIJSTAND/ B.V.O.".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1901/35.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Lendelede, s.l., s.d., nr. 12.
  • DELAERE J., Geschiedenis van Lendelede tot 2000, Kortrijk, 2000, p. 424.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien