Woonhuis met achtergelegen schuur en bedrijfsgebouw

Beschrijving

Woonhuis met achtergelegen schuur en bedrijfsgebouw, thans zetel van het transportbedrijf Debo-Glorieux. Woning samen met het achtergelegen landgebouw in 1905 gebouwd door de landbouwersfamilie Gekiere. In 1944 wordt ten zuiden een vlasschuur bijgebouwd door landbouwer Ernest Doutreligne.

Dubbelhuis afgescheiden van de weg door een beboomd voortuintje begrensd door een haag op een muurtje in kasseien. Donkerrode baksteenbouw van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak in mechanische pannen (nok evenwijdig met de straat). Getoogde muuropeningen voorzien van bewaard houtwerk (T-ramen, luiken), twee vensters in de bovenste bouwlaag gedicht, natuurstenen onderdorpels. Deur onder getralied bovenlicht. Zuidelijke zijgevel gecementeerd.

Parallel met het woonhuis ligt een schuurstalvleugel onder zadeldak in mechanische pannen (oostzijde mank en sterk overkragend). Getoogde staldeuren, oculus in de zuidelijke zijgevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1906/6, 1944/19.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien