Kleine hoeve, met in kern 18de-eeuws woonhuis, gelegen langs een korte oostelijke afslag van de Rijksweg, geen erfoprit.
Historiek
De hoeve was voorheen het tweede achterleen van de ammanie van Steurenambacht. Ze staat reeds weergegeven op een kaart in het tiendenboek van de Sint-Maartensabdij van Doornik (circa 1645). Op de Ferrariskaart (1770-1778) worden drie volumes afgebeeld, twee west-oost georiënteerde gebouwen met een haaks volume ten westen daarvan. Zelfde weergave op kaart van het derde kanton van Steuren Ambacht (1784), de hoeve was via erfopritten zowel toegankelijk vanaf de Izegemsestraat als vanaf de Ingelmunstersestraat. De U-vormige gebouwenconstellatie komt nog steeds voor op de Atlas der Buurtwegen (1847); de kaart laat tevens een wal zien aan noord- en noordwestzijde. Circa 1900 wordt de hoeve volgens kadaster verbouwd: de woning wordt opgesplitst in een tweewoonst, het zuidelijk volume wordt afgebroken en er wordt een klein volume in de zuidoosthoek van het perceel bijgebouwd. Ook de omwalling wordt blijkens de mutatieschets gedempt. Circa 1907 wordt de hoeve gekocht door een veehandelaar die enkele verbouwingen laat doorvoeren, onder meer het gebouwtje uit 1900 wordt gesloopt.
Beschrijving
Beboomd en deels omhaagd erf. Noordelijk gesitueerd woonhuis van een bouwlaag onder zadeldak in mechanische pannen (naar verluidt voorheen dak in stro). Rechthoekige vensteropeningen waarin bewaard schrijnwerk (houten kruiskozijnen) en luiken. Getoogde deur, gedeeltelijk in natuursteenomlijsting en onder gedichte oculus. Rechter opkamertravee, kelderluikjes. Tweede deur onder latei. Oostelijke aanbouw onder steil lessenaarsdak. Westelijke aanbouw onder zadeldak in mechanische pannen. Voorliggende natuurstenen waterput, wellicht uit het begin van de 20ste eeuw.
Ten zuidwesten daarvan bevindt zich een haaks op het woonhuis georiënteerd bijgebouw. Sporen van wal aan noordzijde.
- Archief Sint-Andriesabdij Brugge, Pretiosa, nr. 6: Tiendboek van de Sint-Maartensabdij van Doornik, circa 1645.
- Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1900/9, 1907/5.
- Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten, VI, nr. 5483: Renteboek Steurenambacht, 1784.
- DELAERE J., Geschiedenis van Lendelede tot 2000, Kortrijk, 2000, p. 116.