Dorpswoning van 1932

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning van 1932

Beschrijving

Interbellumwoning, in 1932 opgetrokken op een leeg perceel voor winkelier Constant Vanduynslager-Grymonprez en kinderen. Roodbakstenen enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel aan de straat). Gevel verlevendigd door gebruik van natuursteen voor hoek- en sluitstenen en witte bakstenen voor de banden, onder meer omlopend rond de hoekstenen boven de korfboogvormige muuropeningen. Bewaard houtwerk voor de ramen (schuiframen in de eerste, T-ramen in de tweede bouwlaag, beide met getand kalf). Nieuwere deur, beglaasd en voorzien van hekwerk (mogelijk recuperatie), met bewaard kalf onder korfboogvormig bovenlicht. Houten kroonlijst op klossen. Natuurstenen onderdorpels, plint en treden naar de voordeur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1932/11.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien