erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouw van Fatimakapel van 1948

bouwkundig element
ID
91599
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91599

Juridische gevolgen

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouw van Fatimakapel, gebouwd in 1948 op de plaats van een oudere kapel, reeds afgebeeld op de kaart van het Dépôt de la Guerre uit 1873 (revisie op het terrein 1862), en na beschadiging tijdens de Eerste Wereldoorlog afgebroken. Huidige kapel naar ontwerp van architect Omer Vanderhaeghe uit Wevelgem, opgericht als dank van de wijkbewoners van het gehucht "het Hoveke" voor het gespaard blijven van beschietingen en deportaties. In 1998 herschilderd naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de kapel.

Schuin tegenover de weg gelegen kapel, bereikbaar via een betegeld pad afgezoomd door bloemenperken. Opgebouwd uit baksteen onder zadeldak in mechanische pannen, nieuwe gootlijst, ijzeren kruis op de nok. Voorgevel in gele sierstenen met verdiepte rondboogvormige toegang voorzien van neogotische dubbele deur. Accenten in natuursteen gebruikt voor plint, hoekstenen, kruis en jaartalsteen "1948" in de top. Smalle licht verdiepte zijkanten onder lessenaarsdakje. Verankerde roodbakstenen zijgevels waarin telkens oculus en rondboogvenstertje.

Interieur met vloer in granitotegels onder vlakgepleisterde wanden en plafond (in 1998 was volgens Degrande nog een bepleisterd tongewelf aanwezig). Onze-Lieve-Vrouwbeeld op altaar binnen een rondboogvormige nis. Opschrift "ONZE LIEVE VROUW VAN FATIMA BID VOOR ONS".

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Lendelede, s.l., s.d., nr. 15.
  • DELAERE J., Geschiedenis van Lendelede tot 2000, Kortrijk, 2000, p. 426.
  • KESTELOOT G., Geschiedenis van de Fatimakapel van Lendelede, in Lethae, nr. 5, 1983, p. 22-26.
  • VLW, Fatimakapel schittert als weleer, in De Morgen, 14/08/1998.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lendelede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL41, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouw van Fatimakapel van 1948 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91599 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.