Hoeve Cleen Diestvelt

Beschrijving

Hoeve "Cleen Diestvelt", minimaal opklimmend tot het eerste kwart van de 18de eeuw, bestaande uit woonhuis mogelijk met 18de-eeuwse kern en begin-20ste-eeuwse schuur op plaats ouder volume.

De hoeve ontleent haar naam aan de vliegende heerlijkheid "Cleen Diestvelt" die afhing van het leenhof van Harelbeke, met rentegronden in Lendelede (rond Heirweg, Rozebeekse- en Manpadstraat), in Hulste, Deerlijk, enzomeer. Een oudst gekende afbeelding van de hoeve komt voor in het tiendboek Schardauwe uit 1724. De hoeve wordt er afgebeeld binnen een grosso modo driehoekig perceel dat aan de drie zijden door een weg wordt begrensd en bestond uit een volume parallel met de Rozebeeksestraat en een gebouw haaks daarop aan oostzijde. De huidige gebouwenconstellatie met parallel woonhuis en landgebouw wordt reeds weergegeven op een kaart van de heerlijkheid Diestvelt uit 1778. Ten zuiden bevond zich een boomgaard en in het uiterste westen een klein haaks georiënteerd gebouw. De oostelijke weg is gesupprimeerd. Op de Atlas der Buurtwegen (1847) wordt dezelfde situatie weergegeven. Mogelijk werd het westelijk landgebouw iets meer naar het oosten verplaatst. De hoeve was circa 1834 eigendom van landbouwer Louis Yserbyt.

Aan de straat palende hoeve bestaande uit twee parallelle bakstenen volumes rond een onverhard erf. Oost-west georiënteerd eenlagig boerenhuis van zes traveeën en stal, onder zadeldak in mechanische pannen. Erfgevel gecementeerd en voorzien van imitatievoegen boven de sierplint. Getoogde beluikte muuropeningen waarin bewaarde T- en schuiframen met grote roedeverdeling, imitatiesluitstenen, betegelde onderdorpels. Deur onder getoogd bovenlicht. Noordelijke gevel witgekalkt, getoogde betraliede vensteropeningen (T-ramen), een gedichte deuropening en opkamer- boven keldervenster. Westelijke zijgeveltop gecementeerd.

Ten zuiden een schuur onder zadeldak in mechanische pannen. Muuropeningen onder ijzeren lateien met I-profiel, houten deuren, houten schuifpoort, twee getoogde stalvenstertjes aan oostzijde. Wagenhuis ten westen gemarkeerd door lisenen, ijzeren poort geflankeerd door mijtervormige kapelnis.

• Rijksarchief Gent, Familiefonds, nr. 1268: Renteboek van de heerlijkheid Cleen Diestveld, 1778.
  • Rijksarchief Gent, Fonds de Ghellinck de Vaernewijck, nr. 324: Tiendboek van de heerlijkheid Schardauwe, 1724.
  • DELAERE J., Geschiedenis van Lendelede tot 2000, Kortrijk, 2000, p. 145.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien