Gemeentelijke begraafplaats Sint-Katharina

Beschrijving

Gemeentelijke begraafplaats Sint-Katharina, aangelegd circa 1931 ter vervanging van het kerkhof uit 1877 dat zich achter de kerk bevond.  Rondom omhaagde begraafplaats op een smal rechthoekig perceel, toegankelijk via een ijzeren hek met bekronende kruisen. Evenwijdige padenstructuur aangelegd in rood grind met enkele tussenliggende smalle grasstroken. Het centraal pad leidt naar een monumentaal kruisbeeld, geflankeerd door twee beuken aan beide zijden. Polychroom uitgevoerd ijzeren kruis (I-profiel) en Christusbeeld, afsluitende bladwerkversiering aan de armen en plaatje met opschrift "INRI". Bakstenen sokkel met spitsboogvormige spaarvelden en tussenliggende natuurstenen dekplaat. Rondom de sokkel werd een betonnen platform van een trede hoog gebouwd. Ten oosten van het kruisbeeld bevinden zich het columbarium en een graf van de Zusters van Liefde van Sint-Katherina. Aan westzijde onder meer enkele kindergraven. De strooiweide is aan oostzijde van de toegang gesitueerd.

De oudste graven (uit de eerste helft van de 20ste eeuw), opgebouwd uit blauwe hardsteen, zomen het centrale pad af, dat tevens wordt gemarkeerd door meer dan manshoge, conisch gesnoeide struikbomen in het midden van het pad. Aangevuld met recentere graven in donkere marmersoorten, ook langs de zijpaden.

• DELAERE J., Geschiedenis van Lendelede tot 2000, Kortrijk, 2000, p. 428.
  • SUYKERS K., Geschiedenis van St.-Katherina. Parochie op de gemeenten Heule, Kuurne en Lendelede, Kortrijk, 1970, p. 84.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien