Hof ter Schoot

Beschrijving

Hof ter Schoot, semigesloten hoeve gelegen in een beboomd landschap, vermeld in 1458 als eigendom van Robrecht de Saghere. Witgeschilderde bakstenen gebouwen op gepikte plinten onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een grosso modo vierkante gekasseide binnenplaats met vaalt. Ten noordwesten, aan de straatkant, rechts, in het verlengde van het boerenhuis, ijzeren inrijpoort. Boerenhuis met voortuintje, erfgevel van het dubbelhuistype met één bouwlaag van vier traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), oudere kern uit de tweede helft van de 18de eeuw, aangepast in de 19de eeuw. Rechthoekige muuropeningen in vlakke gepleisterde omlijstingen. Voorheen beluikte, getraliede vensters. Straatgevel met latere aanbouw. Ten zuidwesten en ten zuidoosten, stalvleugels onder aaneengesloten zadeldak, laatstgenoemde met veldpoort; rechthoekige en segmentboogvormige muuropeningen. Ten noordoosten, grote losstaande dwarsschuur met rechthoekige poorten.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle