• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Dorpswoning met art-decokenmerken. Volgens kadaster een gedeeltelijke herbouwing uit 1936 van een ouder volume uit 1884, op een plaats waar de bebouwing minimaal teruggaat tot de eerste helft van de 19de eeuw. Circa 1834 in eigendom van kleermaker Willem Van Balberghe. Enkelhuis van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak in mechanische pannen. Voorgevel in gele sierstenen met rechte muuropeningen waarin bewaard houtwerk (drieledige ramen). Houten deels beglaasde deur met hekwerk. Erker in de tweede bouwlaag met aansluitend balkon voorzien van een buisleuning. Oostelijke zijgevel met sporen van verbouwingen en aangebouwde garage uit de interbellumperiode.

• Kadsterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1936/19.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien