Herberg De Trompette

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Trompette

Beschrijving

Voormalige herberg "De Trompette", later gekend als café "Spanje". Volgens kadaster circa 1875 door timmerman (later herbergier) Karel Commeyne gebouwd op de plaats van oudere bebouwing. Tegen de noordzijde van het perceel liet hij ook een "suikerijdrogerij" bouwen, thans afgebroken.

Donkerrode bakstenen gevel van vier traveeën en twee bouwlagen, onder een zadeldak in Vlaamse pannen (nok evenwijdig met de straat), geprofileerde bakstenen plint. Getoogde muuropeningen met geriemde bakstenen omlijsting en dito smalle omlopende cordonlijst. Natuurstenen sluitstenen en onderdorpels. Tandlijsten onder de nieuwe gootlijst. Bewaarde T-ramen in de drie linker traveeën op de verdieping, met daaronder in de borstwering friezen van siermetselwerk in visgraatverband. De drie linker traveeën getuigen van een dubbelhuisstructuur en worden afgescheiden van de tussen geblokte pilasters gevatte rechtertravee, die oorspronkelijk wellicht in gebruik was als atelier. De poort en het laadluik waren, blijkens een foto van voor de Eerste Wereldoorlog, toen echter reeds vervangen door gewone vensters, vermoedelijk wanneer de eigenaar de omschakeling maakte van timmerman naar herbergier. Van de witbeschildering waarmee de pilasters toen waren geaccentueerd, zijn nu nog enkele sporen te zien. De vensters in de eerste bouwlaag waren in deze periode van luiken voorzien.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1875/9, 1908/9.
  • VANDEWALLE R., Lendelede in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, afb. 5.