Herenhuis van 1927

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis van 1927

Beschrijving

Statig herenhuis met cottage-invloeden, in 1927 gebouwd voor notaris en burgemeester Louis De Beer. Het achtergelegen textielfabriekje werd enkele jaren eerder (circa 1925) door hem opgericht en beschikte over een drietal weefgetouwen. Na de crisis in de jaren 1930 werd de productie stilgelegd, het gebouw werd in gebruik genomen als opslagruimte.

Vrijstaande woning in tuin, toegankelijk via houten hek tussen betonpijlers met boomstamimitatie. Gele baksteenbouw van twee bouwlagen onder haakse zadeldaken (mechanische pannen), deels door bomen aan het zicht onttrokken. Toegangstrap aan oostzijde, geflankeerd door pijlers met een staande beer die een wapenschild vasthoudt. Rechte muuropeningen onder betonlatei en ontlastingsboog en enkele korfboogvormige muuropeningen, bewaard schrijnwerk. Rechte erker over twee bouwlagen in de noordelijke gevel, waarboven klimmende dakkapel. Natuurstenen plint, keldervenster.
De woning is thans nog in authentieke staat, maar heeft te lijden onder achterstallig onderhoud. Naar verluidt bevat de woning een ongewijzigd interieur. Interieurbezoek werd niet toegestaan.

Roodbakstenen garage waarin twee poorten (korfboogvormige en rechte poortopening onder latei), tandlijstversiering. Achtergelegen boomgaard en roodbakstenen fabrieksgebouw onder sheddaken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1926/38, 1929/31.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien