Onderwijzerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onderwijzerswoning

Beschrijving

Interbellumwoning uit 1928, gebouwd in opdracht van onderwijzer Firmin Libbrecht-Hoet uit Lendelede.

Rijwoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in zwart geglazuurde mechanische pannen (nok evenwijdig met de straat). Gevel in gele baksteen met licht vooruitspringende rechter poorttravee. Linkertravee uitlopend in een tuitgevel met jaartalsteen "1928" in het tuitstuk en bekronend metalen versieringselement. Daaronder een over twee verdiepingen lopende driezijdige erker met betonnen dagkanten, onder leien bedaking en rondboogvenstertje. Rechte vensteropeningen onder doorlopende betonlateien, nieuw schrijnwerk. Houten paneeldeur met cirkelvormige beglazing en hekwerk, rondboogvormig bovenlicht. Nieuwe gootlijst, natuurstenen plint. Nieuwe poort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1928/32.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien