erfgoedobject

Herenhuis van 1910

bouwkundig element
ID
91622
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91622

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis van 1910
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herenhuis van 1910, volgens kadaster gebouwd in opdracht van Emiel Neirynck-Holvoet, fabrikant en eigenaar van de gelijknamige textielfabriek in de Stationsstraat, naar verluidt voor zijn zoon Luciaan. De aanpalende achteruitgelegen conciërgewoning aan oostzijde is intussen afgebroken en in 1979-1980 vervangen door een nieuwbouw dichter bij de weg.

Enkelhuis van twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Gevelparement in gele sierstenen met gebruik van oranjerode stenen voor onder meer banden en (pseudo-) ontlastingsbogen. Sierankers. Licht vooruitspringende rechter inkomtravee uitlopend in leien tentdak met houten kroonlijst, houten dakkapel en bekronend metalen sierelement. Linkerdeel eindigend in een trapgevel met voluutversieringen en toppilaster met bolbekroning. Daaronder serliana met in het centrale boogveld steen met inscriptie "SALVE". In de rechtertravee jaartalsteen "1910". Deurvensters in de tweede bouwlaag, links uitgevend op balkon met sierlijk ijzeren hek onder een overkapping met leien. Gebruik van natuursteen voor onder meer de deuromlijsting (met leeuwen- en kinderkopjes), de balustrade boven de deur, de doorlopende onderdorpel in de eerste bouwlaag, moneel en kalf van vensters en deur, aanzet- en sluitstenen van de pseudobogen, omlijsting oculus, kraagstenen, schouderstukken en consoles. Zware plint uit natuursteenblokken. Fraaie houten vleugeldeur naar oud model, deels beglaasd en voorzien van hekwerk, tevens toegepast in het gedeeld bovenlicht boven de deur.

Eenvoudige achtergevel met muuropeningen onder getoogde ontlastingsbogen. Bewaarde interieurelementen, onder meer stucversiering hal, trap, stucplafonds, haardmantels en deuren (inclusief hang- en sluitwerk).

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1911/10.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lendelede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL41, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis van 1910 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91622 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.