Rode-Sporenhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rode-Sporenhoeve

Beschrijving

"Rode-Sporenhoeve", historische hoeve bestaande uit 19de- en begin-20ste-eeuwse landgebouwen en een woonhuis met oudere kern, op een site minimaal opklimmend tot de 15de eeuw.

De naam van de hoeve verwijst naar het paar rode sporen dat elke nieuwe eigenaar van de hoeve in de feodale periode aan de leenheer, de heer van Bauwelare, moest betalen om zijn leen te verheffen. In 17de eeuw wordt de hoeve met omliggende landerijen, toen in bezit van Franchois Braye, tweemaal in kaart gebracht. Albert de Bersaques tekent in 1660 drie hoevegebouwen op een beboomd erf dat eveneens toegankelijk is via een dreef ten zuiden. Een schuur in vakwerk wordt er reeds grosso modo weergegeven op plaats van de huidige grote schuur. Maximaal enkele decennia later (want zelfde eigenaar) heeft de hoeve een grondige verbouwing ondergaan. De 17de-eeuwse ongedateerde kaart van de hand van landmeter Jan de Bersaques toont nog steeds drie volumes maar het woonhuis wordt deze keer reeds op zijn definitieve plaats afgebeeld. Ook de twee andere gebouwen werden wellicht vervangen door nieuwbouw. De vakwerkschuur onder schilddak heeft plaatsgemaakt voor een schuur onder zadeldak met aandaken. Het woonhuis wordt op de kaart aan noordzijde beschermd door een wal en omgeven door een meers die de noord-, oost-, en zuidzijde van het erf omsluit. De Ferrariskaart (1770-1778) laat nog steeds drie volumes zien. Op de Atlas der Buurtwegen (1847) is dit aantal, door toevoeging van een landgebouw ten westen en het oostelijk gesitueerde bakhuis, aangegroeid tot vijf. Het kleine 17de-eeuwse volume in de zuidwesthoek van het erf (oud bakhuis?) is thans verdwenen. De hoeve was circa 1834 eigendom van rentenier August Opsomer uit Gent. In de eerste decennia van de 20ste eeuw wordt op het erf een gesloten mestvaalt gebouwd.

Een oprit aan westzijde geeft toegang tot de roodbakstenen verankerde hoevegebouwen gelegen rondom een onverhard erf met grasperk en solitaire boom. Noordelijk gesitueerd langgerekt eenlaagsvolume bestaande uit boerenhuis (oost) en stallen (west) onder zadeldak (nok schuin op de weg). Het boerenhuis telt zes ongelijke traveeën onder een dak in zwartgeglazuurde pannen, erfgevel gecementeerd. Licht getoogde muuropeningen waarin houten T-ramen en luiken. Voorliggende bakstenen stoep. De oostelijke zijgevel vertoont vlechtingen. Stallen onder zadeldak in rode mechanische pannen, gedichte muuropeningen aan straatzijde. Ten zuiden daarvan een overdekte mestvaalt onder schilddak in rode mechanische pannen. Het eveneens haaks daarop gesitueerd volume ten westen in donkerrode baksteen herbergt een schuur, stal en wagenhuis onder steil zadeldak in Vlaamse pannen, dakoverstek aan erfzijde, getoogde stalvensters. Houten gevelkapel waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw tegen de noordelijke zijpuntgevel. Ten oosten van het woonhuis bevindt zich een voormalig bakhuisje onder zadeldak in Vlaamse pannen, de schoorsteen is gedeeltelijk verdwenen. Schuin tegenover het woonhuis gesitueerde dwarsschuur in donkerrode baksteen onder zadeldak in Vlaamse pannen, getoogde stalopeningen onder strek, houten deur en dito schuifpoort met klinket, gewijzigde openingen aan oostzijde.

• Rijksarchief Gent, Fonds de Kerckhove de Dentergem, nr. 149: Kaart op perkament van een eigendom gelegen te Lendelede, toebehorende aan Frans Braye, 1660.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nr. 1070: "Caerte figuratif van d'hofstede in Lendelede, etc.", door Jean de Bersaques, gezworen landmeter van Kortrijk, 17de eeuw.
  • DELAERE J., 75 Lendeleedse straatnamen, in Lethae, nr. 14, 1995, p. 26.
  • DELAERE J., De Rode-Sporenhoeve, in Lethae, nr. 11, 1990, p. 26-32.