Calvariekapel Claerbouts kapel, Stevenistenkapelletje, Kruis- of Kruisbergkapelletje

Beschrijving

"Claerbouts kapel", "Stevenistenkapelletje", "Kruis-" of "Kruisbergkapelletje". Open calvariekapel, geflankeerd door platanen en aangebouwd tegen voormalig bakhuis van hoeve nummer 2. Minimaal opklimmend tot de laatste decennia van de 19de eeuw, zie aanduiding "Croix" op topografische kaart van het Dépôt de la Guerre (1873, terreingegevens 1862).

Rode baksteenbouw (eertijds beschilderd) onder zadeldak in mechanische pannen voorzien van windborden, houten topkruisje verdwenen. Gietijzeren Christus aan het kruis. Geplaatst tussen "d'Oude Heiligen", polychroom uitgewerkte beelden in plaaster van Heilige Maria en Heilige Johannes, naar verluidt eeuwenoud en van illustere oorsprong. Kruis met plaatjes waarop opschrift "INRI" en "JEZUS-MARIA/ H. JOANNES".

Voorheen afgesloten met een hek voorzien van medaillons waarin respectievelijk een duif en sleutels afgebeeld waren.

• ANNEESSENS K., Langs de Kapellekensweg, in Lethae, nr. 2, 1981, p. 7-11.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Lendelede, s.l., s.d., nr. 18.
  • DELAERE J., Geschiedenis van Lendelede tot 2000, Kortrijk, 2000, p. 424.
  • DELAERE J. e.a., Landelijk leven en hoevengids Lendelede, Lendelede, 1987, p. 86.