Calvariekapel Claerbouts kapel, Stevenistenkapelletje, Kruis- of Kruisbergkapelletje

Gemeente Lendelede
Straat Stevenistenweg
Locatie Stevenistenweg zonder nummer, Lendelede (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Lendelede (adrescontroles: 03-03-2009 - 03-03-2009).
  • Inventarisatie Lendelede (geografische inventarisatie: 01-02-2008 - 31-12-2008).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Calvariekapel Claerbouts kapel, Stevenistenkapelletje, Kruis- of Kruisbergkapelletje

Beschrijving

Stevenistenweg z.nr. (bij nr. 2). "Claerbouts kapel", "Stevenistenkapelletje", "Kruis-" of "Kruisbergkapelletje". Open calvariekapel, geflankeerd door platanen en aangebouwd tegen voormalig bakhuis van hoeve nr. 2. Minimaal opklimmend tot de laatste decennia van de 19de eeuw, cf. aanduiding "Croix" op topografische kaart van het Dépôt de la Guerre (1873, terreingegevens 1862).
Rode baksteenbouw (eertijds beschilderd) onder zadeldak in mechanische pannen voorzien van windborden, houten topkruisje verdwenen. Gietijzeren Christus aan het kruis. Geplaatst tussen "d'Oude Heiligen", polychroom uitgewerkte beelden in plaaster van H. Maria en H. Johannes, naar verluidt eeuwenoud en van illustere oorsprong. Kruis met plaatjes waarop opschrift "INRI" en "JEZUS-MARIA/ H. JOANNES".
Voorheen afgesloten met een hek voorzien van medaillons waarin respectievelijk een duif en sleutels afgebeeld waren.

ANNEESSENS K., Langs de Kapellekensweg, in Lethae, nr. 2, 1981, p. 7-11.
DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Lendelede, s.l., s.d., nr. 18.
DELAERE J., Geschiedenis van Lendelede tot 2000, Kortrijk, 2000, p. 424.
DELAERE J. e.a., Landelijk leven en hoevengids Lendelede, Lendelede, 1987, p. 86.

Bron: Santy P. & Devooght K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lendelede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL41, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Devooght, Kristien & Santy, Pieter