Vrijstaande dorpswoning

Beschrijving

Alleenstaande woning in tuin, afgescheiden van de weg door een haag en toegankelijk via een ijzeren hek. In 1929 opgetrokken in opdracht van Vital Honoré-Samyn die ook de naastgelegen woning met smidse bouwde. Achtergelegen ouder woonhuis minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie weergave op de Ferrariskaart (1770-1778). Voormalige driewoonst circa 1858 verenigd door smid Constant Honoré-Seynaeve en meerdere malen uitgebreid in de tweede helft van de 19de eeuw.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen (nok evenwijdig met de straat). Bruinbakstenen lijstgevel waarin muuropeningen onder ijzeren latei (I-profiel met rozetversiering) en getoogde strek. Nieuw schrijnwerk, nieuwe kroonlijst. Westelijke zijgevel gecementeerd en voorzien van imitatievoegen.

Achtergelegen oud woonhuis onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok schuin op de straat). Eenlaagse roodbakstenen woning onder verspringende nok, waarin rechthoekige muuropeningen. Sporen van cementering op de oostelijke zijgevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1859/4, 1873/4, 1890/53, 1929/41.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien