erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
91641
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91641

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kortrijksestraat. Alleenstaande woning in tuin met modernistische kenmerken, met name vooral uit het romantisch kubisme. Opgetrokken in 1938 in opdracht van vlashandelaar Remi Van Fleteren-Loncke, die tevens schepen was te Lendelede in de periode 1939-1946. De eigenaar liet samen met de woning ook een serre oprichten in de noordwestelijke hoek van het perceel. De woning vertoont een treffende gelijkenis met de villa in de Kortrijksestraat nummer 153 te Heule (Kortrijk).

Woning op verhoogd terrein, bestaande uit souterrain en twee/ drie bouwlagen onder platte bedaking. Asymmetrische compositie van uit- en inwijkende volumes, in de noordwestelijke hoek oplopend in een extra verdieping in de vorm van een belvedère. Gebruik van gele en rode siersteen voor respectievelijk parement en plint. Horizontaliteit onder meer benadrukt door de sterk overkragende kroonlijst, de dito luifel boven de inkom en de accentuering van de lintvoeg in het metselwerk. De afgeronde en gecementeerde balkonuitbouwen met buisleuning in de tweede bouwlaag en de toepassing van patrijspoortramen bij de inkom, zijn kenschetsend voor de stroomlijnesthetiek en pakketbootstijl, typerend voor de jaren 1930. Hoofdzakelijk rechthoekige muuropeningen waarin bewaard schrijnwerk en betegelde onderdorpels. Verticaal traplicht in de noordelijke gevel. Aan oostzijde venster met raaminvulling in gekleurd glas-in-lood. Opvallend breed en hoog oplopend schoorsteenvolume met bolornament (gecementeerd). Bordestrap naar inkom, tussen muurtje met getrapte belijning in rode siertegels (zie plint).

Interieur met diverse bewaarde elementen, onder meer tegelvloeren en –lambriseringen, deuren, venstertabletten, geprofileerde lijsten en haardmantel. In de hal met strak belijnde bordestrap werd onlangs een schildering in marmerimitatie vrijgelegd.

Omhaagde tuin, afgescheiden van de straat door een muurtje gekenmerkt door dezelfde materialen en motieven (gecementeerde muurtjes met getrapte belijning tussen pijlers in rode siersteen), doorbroken door eenvoudig rastervormig hekwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1938/8.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lendelede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL41, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91641 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.