Pastorie Sint-Pharaildisparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

De 18de-eeuwse pastorie is van het dubbelhuistype en behoorde tot het patronaatsrecht van de Onze-Lieve-Vrouwabdij van Affligem. De pastorie kent een traditionele opbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Links en rechts situeert zich een bijgebouw van één travee en één bouwlaag onder een lessenaarsdak. De pastorie heeft een gepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechte beluikte ramen. De ramen op de benedenverdieping werden verlaagd. De sporen van negblokken op de originele hoogte zijn nog zichtbaar. De deur heeft een geprofileerde tussendorpel en getralied bovenlicht. De voor- en achtergevel zijn identiek van opbouw. De achtergevel is beraapt maar vertoont sporen van bepleistering en kaleilagen. Het oude buitenschrijnwerk bleef bewaard.

De oorspronkelijke structuur van de woning is nog steeds intact. Een brede schouw in de kamer links van de gang aan de voorzijde wijst erop dat hier de keuken geweest is. Een vroeg 19de-eeuwse, ingebouwde wenteltrap slingert zich naar de eerste verdieping. Die behoort mogelijk tot een 19de-eeuwse aanpassingscampagne van het pand. De zoldertrap is 18de-eeuws. De bovenverdieping heeft eenzelfde structuur als de benedenverdieping. De centrale gang wordt geflankeerd door zes slaapkamers. De oude balkenconstructie en de 18de-eeuwse plafonds bleven bijna intact aanwezig. Ze zijn echter achter verlaagde plafonds weggestoken. De schouwen kregen 19de-eeuwse schouwmantels terwijl het 18de-eeuwse stucwerk op de boezem behouden bleef. Het stucwerk is zowel op de begane grond als op de eerste verdieping aanwezig. Het binnenschrijnwerk (deuren en trap) is vermoedelijk vroeg 19de-eeuws. Opmerkelijk is de beschildering van de trap. De 18de-eeuwse dakconstructie werd gedeeltelijk vernieuwd. Er is een kelder met tongewelf.

De open ruimte rond de pastorie werd stelselmatig dichtgebouwd. De tuin werd verkaveld in 2001. Het bomenbestand telt onder andere beuken, een magnolia en een aanzienlijke hoeveelheid boshyacinten. Achterin de tuin is een Lourdesgrot gelegen.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002213, Pastorieën (MERTENS J., 2003).

Auteurs: Mertens, Joeri