School en klooster Sint-Jozef

Gemeente Lanaken
Locatie Biesweg 18, 22, Lanaken (Limburg)

• Adrescontrole Lanaken (adrescontroles: 12-06-2007 - 12-06-2007).
  • Inventarisatie Lanaken (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed School en klooster Sint-Jozef

Beschrijving

Voormalige school en klooster van de zusters van Sint-Jozef van Heerlen, gesticht in 1901 door pastoor G. Baptist, in 1905 omgevormd tot weeshuis Sint-Augustinus. Gelegen op de hoek met de Sint-Augustinusstraat.

Het oudste gedeelte, daterend van 1901, is de langgestrekte zuidvleugel. Bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder mansardedak, voorzien van rechthoekige, hoge vensters, de latei afgewerkt met natuursteen. In de linkertravee aan de zijde van de Biesweg, trapgevel met Sint-Michaëlfiguur in een nis.

Recenter aangebouwd gedeelte rondom een rechthoekige binnenplaats, met ten noorden aansluitende, neoromaanse kapel.

• CHRISTOFFELS H., Gellik 1830-1930, p. 104-109.