Hof te Papegem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Papegem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Papegem, abdijhoeve

Beschrijving

Zogenaamd "Hof te Papegem", voormalige abdijhoeve afhankelijk van Sint-Pietersabdij (Gent), gelegen ten noorden van de Grote Steenweg. Vanaf de Papegemstraat, onverharde weg naar de hoeve; Sint-Machariuskapel op de hoek. Rechthoekige kapel met driezijdige sluiting onder geknikt zadeldak (leien) met sierkruis, gedateerd 1890 op sluitsteen boven deur. Witgeschilderde baksteenbouw op gepikte plint, flankerende steunberen. Baksteenfries met drupmotief. Topgevel met spitsboogdeur met gesmeed ijzeren hek. Grote semigesloten hoeve met witgeschilderde gebouwen van diverse volumes, gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met vaalt. Toegang ten zuiden en ten noorden. Boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zeven ongelijke traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met klokkenruiter, daterend uit de 18de eeuw, aangepast in de 19de eeuw. Rechthoekige muuropeningen. Vensters met houten lateien en arduinen lekdrempels. Deur in vlakke omlijsting van arduin. Achtergevel met aanbouw van twee bouwlagen, onder plat dak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Ten oosten, voorheen grote dwarsschuur onder zadeldak, nokbalk met inkervingen die opklimmen tot 1775; ingestort in 1975, heden nieuwe aanhorigheden. Ten westen, stalvleugel met links, in het verlengde, grote dwarsschuur onder afgewolfd zadeldak, van 1940 volgens de eigenaar. Ten noorden, recente aanhorigheden en loods.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle