erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
9179
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9179

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Herenhuis van het enkelhuistype, met vier traveeën, twee verdiepingen onder zadeldak voorzien van drie recente dakkapellen, daterend uit de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel gemarkeerd door linker hoekrisaliet. Plint van arduin. Horizontaal accent door middel van imitatiebanden op de begane grond afgelijnd door puilijst, doorlopende lekdrempels der bovenvensters en entablement met cordonlijsten en gekorniste kroonlijst. Rechthoekige benedenvensters en steekboogvormige bovenvensters, laatstgenoemde in een uitgewerkte omlijsting, voorzien van balustrade op de verdiepte borstwering. Hoekrisaliet: rechthoekige vleugeldeur met metalen waaier gevat in een rondboogvormige geprofileerde omlijsting van arduin, erker uit het eerste kwart van de 20ste eeuw op de bovenverdieping.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9179 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.