erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
9188
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9188

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herenhuis van het enkelhuistype met zes traveeën en drie verdiepingen onder een zadeldak (kunstleien), uit de 19de eeuw. Gecementeerde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint met verbasterde neoclassicistische inslag. Horizontaliserende ordonnantie door middel van imitatiebanden, doorlopende onderdorpels der bel-etage- en bovenvensters en kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters in een uitgewerkte omlijsting. Benedenvensters met bekronende druiplijst op consoles; bel-etagevensters voorzien van trapezoïdale sluitsteen en bovenvensters met bekronende spiegel met sierlijst. Borstweringen verrijkt met spiegels en meanderlijsten, laatstgenoemde op de bovenverdieping. Deurtravee met rechthoekige poort; 20ste-eeuwse erker op bel-etage,- bekroond met gietijzeren hekje.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9188 (Geraadpleegd op )