erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
9189
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9189

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herenhuis, enkelhuistype van vier traveeën met twee verdiepingen en mezzanino onder een zadeldak, uit de 19de eeuw. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel geritmeerd door pilasters, geblokt op begane grond, voorzien van spiegels en rozet op bel-etage en verfraaid met stucversiering op mezzanino. Horizontaal accent door cordonlijsten en gekorniste kroonlijst met tandlijst. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde hoeken. Eenvoudige benedenvensters voorzien van versierde onderdorpels gevat in door geblokte omlijstingen gemarkeerde verdiepte muurvakken. Muuropeningen van bel-etage in een uitgewerkte omlijsting met consolesluitsteen; balkon met gietijzeren hek op consoles voor de twee centrale deurvensters. Mezzaninovensters eveneens in een uitgewerkte omlijsting. Vleugeldeur in een geprofileerde en geblokte omlijsting.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9189 (Geraadpleegd op )