erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 9205   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9205

Beschrijving

In 1976 opgenomen enkelhuis; heden gesloopt. Drie traveeën en drie verdiepingen afgedekt met een zadeldak, uit de 19de eeuw. Witgeschilderde gevelbepleistering met imitatiebanden op de begane grond afgelijnd door brede puilijst. Geaccentueerde middentravee met deurvenster op de bel-etage en bovenverdieping, voorzien van een balkon op consoles; gietijzeren leuning bewaard op de bovenverdieping. Rechthoekige vensters, op benedenverdieping gevat in een omlijsting met lekdrempels en versierde onderdorpels. Bel-etage- en bovenvensters in een uitgewerkte omlijsting, op borstwering verfraaid met respectievelijk balustrade en geometrisch motief. Rondboogpoort in een arduinen omlijsting. Spiegelfries afwisselend met rozetten onder kroonlijst op klossen.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9205 (Geraadpleegd op 27-02-2020)