Orgels kerk Sint-Martinus

inventaris bouwkundig erfgoed \ orgel

Straat
Locatie Koekelare (Koekelare)

Uitgebreide fiche Koekelare02_KOEKELARE_Sint_Martinus.pdf (4.61MB)

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Martinus

Beschrijving

In 1843 bouwden Pierre (jr) van Peteghem en zoon (Gent) een nieuw instrument in een aanwezige oude orgelkast. In 1886-88 werd een nieuw orgel gebouwd door J.-Ph. Forrest (Roeselare), in een nieuwe gedeelde orgelkast, maar met integratie van een ruime hoeveelheid Van Peteghem-pijpwerk. In 1904 vond een herstelling plaats door J. Deprez (Gent), en in 1913 een verbouwing/herstelling door M. Delmotte (Doornik).Vanaf 1926 waren er herstellingen en onderhoud door J. Anneessens (Menen); deze firma plaatste een electro-ventilator in 1927 en onderhield het orgel tot aan de tweede wereldoorlog. In 1984 werden enkele registers uit het orgel weggenomen en verwerkt in een nieuw koororgel door J. Bruggeman (Marke). Sindsdien is het doksaalorgel buiten gebruik.

Bron: Roose, P. Orgels kerk Sint-Martinus